Bærekraftige samarbeid: IT og sikkerhet

IT og sikkerhet som en del av strategien for CSR. CSR eller “bedriftens samfunnsansvar” handler om at bedrifter frivillig utfører sosiale og miljømessige tiltak knyttet til hvordan de opererer, for å ta vare på samfunnet man er en del av. Det finnes ingen fasit på hva som er en riktig gjennomføringsplan, men FN’s bærekraftsmål er tydelig i at næringslivet må spille en større rolle for at man skal lykkes med bærekraft.

Som en regnskap- og økonomileverandør går over 2,5 millioner bilag igjennom butikken vår årlig. Vi har ingen permer eller fysisk arkiv, men leverer papirløst fra skyen. IT–utstyr derimot, det har vi på alle kontorene våre (og hjemmekontorene) i Norge. I VIEW sitt arbeid med å redusere miljøfotavtrykket, var det i jakten på en bedre resirkulering av IT utstyr vi traff norske Greentech.

Global bidragsyter for IT og sikkerhet fra Foksrud


Fokserød i Sandefjord holder Greentech til. De har spesialisert seg på å levere en bærekraftig livsyklus for alt av IT – utstyr. Og fra den gamle hvalfangerbyen håndterer de et globalt marked, med et imponerende 5000 kvm helautomatiserte produksjonslinjer. Den største delen av arbeidet gjør de for aktørene i næringslivet, men det ser at privatmarkedet er i sterk vekst.

-Greentech startet som et initiativ fra noen av de største medlemmene i Birkebeinerlauget etter OL.  DNB, Norsk Hydro, Telenor og Veidekke var de største pådriverne. Det er over 20 år siden nå, og Greentech har vært på en reise med både bytte av navn og eierskap, sier Lasse Andersen, Salgsdirektør i Greentech.

view ledger lasse


-Men visjon har alltid vært den samme. Vi skal bedre verden ved å tilrettelegge for gjenbruk av IT utstyr, sier han stolt.

Miljøregnskap


Lasse har vært med siden 2015, og har opplevd en sterk etterspørsel etter selskapets tjenester og et stadig større ønske fra kundene om å dokumentere et samfunnsansvar.

-I motsetning til for 20 år siden, så har jo alle bedrifter i dag IT–utstyr i en eller annen form. Så potensiale for vår visjon er stor, sier han.

-Vi har utviklet en portal der bedrifter kan logge seg på for å se sitt eget miljøregnskap i et eget dashbord. Her kan de følge utviklingen og ikke minst se svart på hvitt hva deres handlinger bidrar til for miljøet. Det får vi gode tilbakemeldinger på, presiserer han.

VIEW har også sin egen portal hos Greentech.

-I VIEW er vi opptatte av og bevisste på at vi har et samfunnsansvar. Vi vil skape gode arbeidsplasser og sikre inntekter til fellesskapet og velferdsstaten. Samarbeidet vårt med Greentech sørger for at brukt IT-utstyr gjenbrukes og at vi kan bidra til global bærekraft og den sirkulære økonomien. Greentech gjør dette enkelt for oss, og vi setter stor pris på profesjonaliteten deres, sier Dag Ove Vaalsgård, CIO i VIEW Ledger.

view ledger dag ove


-I tillegg har vi hjulpet de med å effektivisere deres regnskap- og forretningsprosesser igjennom økonomisystemet Xledger. Bruk av teknologi står i spissen for begge leveransene og ikke minst sikkerhet igjennom gode prosesser, sier han.

Les mer om: ERP- systemet Xledger

Data på avveieForuten miljøaspektet, så er sikkerhet meget viktig i resirkulering av IT–utstyr – noe som gjenspeiles i markedet.

-I våre årlige kundeundersøkelser ser vi at håndtering av sikkerhetsnivå er særdeles viktig. Vi benytter det beste innen teknologi, og innehar flere ISO- sertifiseringer som understøtter vårt arbeid. I Partnerportalen vår dokumenteres sikkerheten transparent for kundene,sier Lasse.

Bedrifter er selv ansvarlige for håndteringen av opplysninger som ligger på IT-utstyr, og det finnes alt for mange tilfeller av data på avveie – uten at det nødvendigvis innebærer hacking.

I november i fjor skrev BBC at minnepenner som ble kjøpt på en auksjonsside i England, inneholdt mer enn 75 000 filer med blant annet selvangivelser, kontrakter og kontoutskrifter for selskaper.

-Data på avveie kan medføre betydelige tap. Enten det gjelder brudd på GDPR eller at sensitiv selskapsinformasjon blir misbrukt. Greentech sørger for at kundene får en sikker og miljømessig avhending av alt IT–utstyr, og det kan være alt fra USB pinner til harddisker og maskiner. Kundene våre vil garantert ikke oppleve et sånt scenario som beskrevet ovenfor, sier Lasse.

Dag Ove som er CIO er enig i at IT og sikkerhet er høyeste prioritering.

-For VIEW som selskap er sikkerhet og vern av data helt essensielt, sier han.

Vi håndterer regnskapet til over 2000 kunder i Norge, og har ansvaret for at deres data er trygge. Både i de systemene vi bruker, men også i det utstyret vi ikke skal bruke lengre.

-Det gjelder å knytte til seg gode samarbeidspartnere og ikke risikere noe. Vi har også valgt leverandører som hjelper oss med en bærekraftig livssyklus i våre applikasjonsløsninger. Vi bruker teknologien til to av de mest sentrale aktørene i markedet Microsoft og Salesforce, som har «comittet» stort på miljøansvar, avslutter han.

Miljø engasjerer – både i ledergruppa og i lunsjenDet finnes mange måter for bedrifter å bidra i et CSR – perspektiv. DNB har vist oss det tydelig igjennom sine årlige «Ringvirkningsrapporter». Det er ingen tvil om at miljø engasjerer, og i VIEW merker vi det både igjennom ledergruppen og rundt lunsjbordet.

-Vi merker et stort engasjement fra ansatte rundt bærekraftige tiltak. For å strukturere initiativene ytterligere, gjennomførte vi nylig en undersøkelse der vi ønsket innspill til hva de tenkte VIEW kunne bidra med for et økt fokus på selskapets samfunnsansvar.

– Her fikk vi mange gode innspill. Blant annet ønsket de fleste gaver og merch kun dersom de var bærekraftige, fokus på leie av “grønne bygg” og forslag til støtte ulike veldedige formål, kan Tonje Magnussøn, HR Direktør i VIEW fortelle.


view ledger tonje


-Dette er ting vi i ledergruppa skal ta alvor og jobbe med fremover. Både arbeidsgiveren, avdelingene, ledere og ansatte må engasjere seg for at det skal bli skikkelig handlekraft. Det er utrolig moro når vi ser dette utspiller seg i hele organisasjonene, avslutter hun.

Veldig viktig – av flere grunner


Uten å gå inn i detaljer på hvorfor bærekraft er viktig for fremtiden, så er vår holdning at det er åpenbart at det er viktig og at det ikke handler om vi bør gjøre noe – men hva vi kan gjøre for å få best resultat. 

I tillegg til at våre ansatte har forventninger (og engasjement!), merker vi det også fra markedet vårt. I tillegg til å være eksperter på det vi skal levere, stilles det i økende grad krav til at vi som en stor organisasjon har en tydelig strategi knyttet til bærekraft.

Tiden der vi fikk poeng for å snakke om noe er forbi. Nå handler alt om å bevise hvordan. Sammen med Greentech får vi til noe som dytter oss i riktig retning hva gjelder IT og sikkerhet, og fremover ser vi frem til å introdusere ytterligere tiltak som gjøres.

Les mer om: Nye tider for økonomiavdelinger

Kontakt oss

Translate »